Heb je een bepaalde voorkeur qua verpakking voor bier? Bier in ieder geval wel!  

Bier is een natuurproduct wat niet houdt van Licht, Lucht en Warmte. Als het blootgesteld wordt aan deze factoren zal het bier sneller achteruit gaan. Als je bier in het donker, rond het vriespunt bewaard zal het slechts langzaam achteruit gaan. Achteruit gaan? Jazeker – vanaf het moment dat het bier de tank verlaat gaat het achteruit, daar doen we helaas weinig aan.

Vroeger werd bier afgevuld in houten vaten. Een mooie manier om het te vervoeren overzee of naar de kroeg om de hoek. De houdbaarheid is echter niet heel hoog want hout ademt en er is dus contact met veel zuurstof. Ook kan je een houten vat moeilijk thuis kwijt want na openen moet hij snel leeg.

Snel kwam dus de fles in gebruik. Een luchtdichte verpakking die ook nog eens wat meer druk aan kan. Een fles is goed thuis te gebruiken maar ook in een cafe of restaurant te serveren. Het meerdendeel van de mensen zal op de eerste vraag die ik stelde, over de voorkeursverpakking, FLES antwoorden. Dit is alleen niet het antwoord wat bier zou geven!

Wil bier dan liever in blik? Jazeker! Waar blik vroeger nog een bijsmaak had en werd gebruikt voor goedkoop bier is het nu het populairste verpakkingsmiddel voor hippe bieren. Vanuit de stroming hoppige bieren die zo vers mogelijk gedronken moeten worden heeft blik terrein gewonnen. Het is dan ook een veel betere verpakking dan glas. Ten eerste kan blik 100% gerecycled worden en glas slechts 70%. Daarnaast komt er nooit licht in blik en is de kopruimte waar zuurstof in kan komen kleiner.  Ook stapelen er meer op een pallet en vooral – is het sneller koud in de koelkast. Best goed dus maar je bier zit liever ergens anders in.

Bij het afvullen van bier komt er altijd zuurstof bij het bier en daarom zijn grotere verpakkingen altijd beter voor bier. En zoals gezegd is blik beter dan glas. Daarom is de beste verpakking voor bier – een fust! Een fust is feitelijk een groot blik, maar over het algemeen met minder zuurstofinslag tijdens het verpakken dan een kleine blikje.

Er zijn uitzonderingen waarbij een fust of blik niet werkt vanwege een te hoog koolzuurgehalte of bepaalde traditionele processen. En natuurlijk speelt marketing, cultuur en beleving een grote rol hierin dan we wellicht denken.

Maar weet dus dat als bier zou mogen kiezen.. het in een fust zou zitten. Of blik. Maar geen fles.

We hadden het hierover tijdens deze aflevering: