Wij hebben het altijd over bier. Maar soms hebben we het niet over zomaar bier, dan hebben we het over speciaal bier. Of nee, nog beter, CRAFT bier. Om tot de oorsprong te komen van CRAFT bier moeten we kijken naar Amerika in de jaren 80. Hier ontstonden een aantal nieuwe brouwerij die Speciaalbier gingen brouwen. Ze brouwden bieren met een scherp ook voor Europese tradities. Denk hierbij aan traditionele Engelse en Belgische stijlen.

Deze brouwerijen zette zich graag af tegen de fabrieksbrouwerijen, die alleen maar geel water met prik leken te kunnen brouwen. Deze anti-marketing sloeg aan. Toen de Amerikanen de IPA herontdekte door een flinke lading Amerikaanse hop te gebruiken, leek het hek van de dam. Kleine onafhankelijke brouwerijen ontstonden in noodvaart. En de eerste brouwerijen werden groter en groter. In Nederland zijn er sinds ongeveer 2012, 2013 heel veel kleine brouwerijen gestart en spreken we graag van een ware craftbierrevolutie.

De definitie van wat een craft brewery dan is, is vastgesteld door de Amerikaanse Brewers Association. Volgens hen worden ze gekenmerkt door het feit dat het kleine brouwerijen zijn, die om innovatie draaien, brouwen historische bierstijlen met een unieke twist én ze ontwikkelen nieuwe bierstijlen zonder voorgangers.

Craft bier is over het algemeen gebrouwen met traditionelere ingrediënten. Craft brouwers hebben een eigen, individualistische connectie met de consument en Craft brouwerijen zijn integer vanwege hun onafhankelijkheid. Geen grote brouwers aan boord dus. Als Heineken, Inbev of Bavaria dus aandeelhouder word van een brouwerij, dan is het geen Craft brouwerij meer.

Kun je daar dan nog wel craft bier brouwen? Tuurlijk kan dat! Maar dat is mede omdat er geen definitie is van Craft bier. Over het algemeen, en als wij het over craft bier hebben  gaan we uit van een nieuwe stroming kleine onafhankelijke brouwerijen die zonder groot geld de harten van de consument aan het veroveren is. Die van ons is veroverd, die van jouw ook?

We hadden het hierover tijdens deze aflevering: